Wat is de menopauze? Wat zijn symptomen van de menopauze?

De menopauze, ook wel eens de overgang genoemd, is een natuurlijk stadium waarmee elke vrouw in aanraking komt naarmate ze ouder wordt; een periode van belangrijke wijzigingen in het lichaam door hormonale veranderingen. Deze mijlpaal gaat meestal samen met onaangename symptomen van de menopauze. Voor sommige vrouwen kan de menopauze een lange, afmattende periode zijn waarin ze zich niet meer thuis voelen in hun eigen lichaam.

Om de symptomen van de menopauze te begrijpen, is het nodig te verstaan wat er eigenlijk gebeurt tijdens deze periode van verandering.

De menopauze is een overgangsfase in het lichaam die het einde van de reproductieve periode van de vrouw inluidt. Elke vrouw wordt geboren met ongeveer één miljoen eitjes, die tijdens het leven van de vrouw langzamerhand verloren gaan. Deze eitjes worden opgeslagen in de eierstokken. Tijdens de puberteit beginnen de eierstokken hormonen, zoals oestrogeen, te produceren en beginnen de menstruatiecycli.

Tijdens de menopauze, wanneer de voorraad eitjes op is, geven de eierstokken niet langer elke maand een eitje vrij en houdt de menstruatie op. De eierstokken worden minder actief en verlagen de productie van oestrogeen. Deze reductie van oestrogeen is geen geleidelijk proces; het is onregelmatig en veroorzaakt schommelingen in je lichaam, wat tot symptomen van menopauze kan leiden.

 

79% Opvliegers
45% Gewichtstoename
66% Nachtelijke transpiratie
23% Stress
47% Vermoeidheid
47% Humeur schommelingen
26% Nervositeit
42% Prikkelbaarheid
51% Slaap

Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij vrouwen tijdens de menopauze:

De menopauze bestaat uit drie stadia:

1. De perimenopauze is de periode vóór je laatste menstruatie, wanneer je hormoonniveaus (zoals oestrogeen) kunnen beginnen schommelen. Dat veroorzaakt menopauzesymptomen.

2. De menopauze is de term die verwijst naar je laatste menstruatie (wanneer je menstruatie gedurende 12 opeenvolgende maanden uitblijft). De term ‘menopauze’ wordt echter ook gebruikt voor de combinatie van de drie stadia.

3. De postmenopauze is de fase die volgt op de menopauze, waarin je lichaam op zoek gaat naar een nieuw evenwicht.

 

  • 79% Opvliegers
  • 45% Gewichtstoename
  • 66% Nachtelijke transpiratie
  • 23% Stress
  • 47% Vermoeidheid
  • 47% Humeur schommelingen
  • 26% Nervositeit
  • 42% Prikkelbaarheid
  • 51% Slaap

Hoe lang duurt de menopauze?

Dit verschilt van vrouw tot vrouw en hangt af van de tijd die het lichaam nodig heeft om een evenwicht te vinden. Sommigen ervaren tien jaar lang symptomen van de menopauze; bij anderen is het slechts drie jaar. Het proces duurt gemiddeld vijf jaar.

Over het algemeen gebeurt deze overgangsfase bij vrouwen tussen 45 en 55 jaar oud.

(Bron: “Understanding menopause”, Profacts, 2015, Italië, Frankrijk, Nederland, België, Zweden, Polen, VK, N=500 per land.)

“99% van de vrouwen heeft een of meer menopauzesymptomen.”

Je bent niet alleen

Vrouwen praten niet graag over de menopauze; velen hebben het gevoel dat zij de enigen zijn die symptomen ervaren. Maar niets is minder waar. Veel vrouwen hebben een of meer menopauzesymptomen. Door meer te leren over de menopauze en met anderen te praten, is het gemakkelijker om deze belangrijke levensfase te doorstaan.
Door meer te leren over de menopauze en met anderen te praten, is het gemakkelijker
om deze belangrijke levensfase te doorstaanHoe kan Ymea je helpen?

Door een natuurlijke manier te bieden waarop je je goed blijft voelen in deze overgangsperiode. De Ymea-reeks van plantaardige hulpmiddelen helpt niet alleen symptomen van de menopauze te verlichten, maar brengt je lichaam ook terug in harmonie zonder het fysieke veranderingsproces te verstoren.

 

Slide Image 0

Ymea Dag & Nacht

• Verlicht opvliegers en stemmingswisselingen• Draagt bij tot een goede nachtrust

Bekijk het product
Slide Image 1

Ymea Silhouet

• Verlicht opvliegers en stemmingswisselingen• Meer controle over je figuur

Bekijk het product
Slide Image 2

Ymea Totaal

• Verlicht opvliegers en stemmingswisselingen• Vermindert vermoeidheid en geeft meer energie

Bekijk het product

Welzijn en de menopauze

De menopauzesymptomen kunnen een grote invloed hebben op je fysieke en emotionele welzijn. Het is belangrijk dat je zorg draagt voor je lichaam en geest tijdens deze overgang. Ontdek hier hoe.