Minder seksueel verlangen

Minder seksueel verlangen

Uit studies blijkt dat twee op de drie Europese vrouwen minder of zelfs geen zin hebben in seks na de menopauze. Dat is het geval vanwege de hormonale veranderingen die je tijdens de perimenopauze hebt ondergaan. “Dat is me te veel moeite,” is één reactie. Een derde van de vrouwen heeft hetzelfde libido of ervaart zelfs meer seksueel verlangen na de menopauze. Vrouwen hebben na de menopauze relatief meer testosteron, het mannelijke hormoon, in hun lichaam, wat de mogelijke toename in het libido verklaart. Sommige vrouwen hebben zelfs de beste seks van hun leven wanneer ze 60 of 70 zijn.

Seks en de menopauze?

Het kan dat je minder interesse hebt in seks omdat je je minder aantrekkelijk voelt. Tijdens de perimenopauze daalt de oestrogeenproductie. Dat kan je vagina droger maken en de wand van de vagina dunner en gevoeliger maken. Dat kan een invloed hebben op geslachtsgemeenschap en dus op je verlangen naar seks. Opvliegers en vermoeidheid – twee andere symptomen van de perimenopauze – helpen bovendien ook niet om je seksleven op peil te houden. Het is mogelijk dat je meer rust en tijd voor jezelf nodig hebt. Je wilt je niet verplicht voelen om iets te doen, en dat geldt ook voor seks.

Geen zin in seks, wat nu?

Het is belangrijk om er met jouw partner over te spreken. Leg uit hoe je je voelt en wat er in je lichaam aan het gebeuren is. Wees eerlijk. Het kan een oplossing zijn voor de vele gevoelens van schuld en onzekerheid die ermee gepaard gaan.