Last van slecht slapen tijdens de menopauze?

slapeloosheid
V oel je je moe, kun je je moeilijk concentreren en heb je over het algemeen minder energie dan anders? Iedereen die ooit met slapeloosheid is geconfronteerd, begrijpt welke impact het kan hebben op je fysieke en mentale welzijn en hoe het je dagelijkse leven kan verstoren

Zes manieren om
vermoeidheid tegen te gaan

Een verlaagd hormoonniveau verandert je lichaam

Tijdens de perimenopauze en de menopauze verandert de hormoonhuishouding in je lichaam. De hoeveelheid oestrogeen, progesteron, schildklierhormoon en bijnierhormoon neemt af, waardoor er heel wat verandert in je lichaam en je ook moeilijker kunt slapen. Samen met nachtelijke transpiratieaanvallen en een verhoogde prikkelbaarheid – met stress en angst tot gevolg – kan dat leiden tot een vicieuze cirkel van chronisch slaaptekort of slapeloosheid.

Heel wat vrouwen zijn zich er niet van bewust dat die voortdurende en hardnekkige vermoeidheid het gevolg is van deze overgangsperiode en voelen zich gefrustreerd omdat ze niet weten wat er aan de hand is. Het goede nieuws is dat dit slechts tijdelijke symptomen zijn, en dat je jezelf straks weer gezonder en sterker zult voelen – zowel geestelijk als lichamelijk.

Wij geven alvast zes manieren om uitputting tegen te gaan en je weer goed in je vel te voelen.

Wij geven alvast zes manieren om uitputting tegen te gaan en je weer goed in je vel te voelen.

1

Houd een gezond slaappatroon aan

Creëer een vaste slaaproutine, en probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Na ongeveer zes weken heeft je lichaam zich helemaal aangepast aan dit nieuwe ritme.

2

Beperk prikkels tot een minimum

Cafeïne, alcohol en nicotine kunnen een goede nachtrust ernstig belemmeren. Probeer eens een kopje kamillethee of drink kruidenthee met een rustgevend effect.

3

Eet kleine porties

Geef je lichaam de tijd om elke maaltijd te verteren en eet ten laatste vier uur voor het slapengaan.

4

Zorg voor voldoende beweging

Als je moe bent, heb je meestal niet veel zin om te sporten. Toch zullen je lichaam en geest er wel bij varen*. Als je wat vroeger op de dag sport, zal die extra energie ook je slaappatroon niet verstoren.

5

Ontwikkel een ontspannende relaxatieroutine

Neem een warm bad voor het slapengaan, zodat er meer bloed naar je huid dan naar je hersenen stroomt. Een paar druppels lavendel- of jasmijnolie op je hoofdkussen kunnen de slaap bevorderen. Kijk bovendien liever geen tv voor het slapengaan en laat ook je smartphone of laptop aan de kant.

6

Zorg voor ontspanning

Maak een lange natuurwandeling, mediteer of doe aan yoga. Zelfs een dagboek bijhouden kan helpen, zolang jij jezelf er maar goed bij voelt. Doe iets wat de stress verzacht en je het dagelijkse to-dolijstje doet vergeten.

(Bron: "http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389")

Ben je nog altijd moe, ondanks deze tips?

Ymea Dag & Nacht is een gerichte manier om de ongemakken van de menopauze tegen te gaan, zowel overdag als ‘s nachts. De producten van Ymea bevatten een mengeling van natuurlijke extracten, vitaminen en mineralen. Ze zijn speciaal samengesteld om de ongemakken van de overgangsperiode te verzachten en moeheid tegen te gaan.