Botten

Botten

Ons lichaam werkt constant om onze botten te behouden; oude botcellen worden afgebroken en nieuwe worden aangemaakt. Tijdens de groei wordt het skelet veel groter en sterker. Wanneer we 35 jaar zijn, hebben onze botten hun maximale dichtheid bereikt. Vanaf die leeftijd kan de botmassa veranderen. Dat gebeurt zowel bij mannen als vrouwen. Oud botweefsel breekt sneller af dan het lichaam nieuw botweefsel kan aanmaken. Oestrogeen beschermt de botten van vrouwen. De veranderingen in het lichaam tijdens de perimenopauze hebben dan ook een bijkomende impact op de verandering in botdichtheid.

Calcium is een essentiële bouwsteen van ons botweefsel. Om de botten in goede staat te houden, is het belangrijk om dagelijks voldoende calcium op te nemen. De aangeraden dagelijkse inname van calcium bedraagt 1.000 mg, voor, tijdens en na de perimenopauze. Zuivelproducten zijn de beste bron van calcium, vooral melk, kaas en yoghurt. Vitamine D helpt het lichaam om calcium te absorberen. Daarom bevat Ymea Totaal vitamine D om extra ondersteuning te bieden voor gezonde botten.

Tips

Sport is belangrijk om de botten sterk te houden. Fietsen, zwemmen of wandelen zijn een goed voorbeeld. Dat zijn sporten die de gewrichten niet te veel belasten vanwege de vloeiende, zich herhalende bewegingen en omdat het lichaamsgewicht altijd evenredig verdeeld is. Ze zijn ook heel goed om conditie op te bouwen omdat ze je niet meteen uitputten, zodat je langer kunt doorgaan.