Droge mond

Droge mond en lippen tijdens de perimenopauze?

Het is pas wanneer je een droge mond hebt dat je merkt hoe belangrijk speeksel is tijdens het praten, eten en proeven van voedsel. Je krijgt een droge mond wanneer de speekselklieren in je mond minder speeksel produceren. Dat zorgt voor een droog en onaangenaam gevoel in je mond. Het heeft niet enkel een invloed op je mond: je tong en lippen kunnen ook droog aanvoelen. Het is ook mogelijk dat je een branderig gevoel in je mond hebt en dat zaken anders smaken en ruiken.
Je kunt een droge mond krijgen tijdens de perimenopauze als gevolg van veranderingen in je hormoonsysteem. Je leeftijd speelt ook een rol. Naarmate je ouder wordt, neemt de speekselproductie af. Speeksel is belangrijk voor het verweer en de bescherming van je mond en tandvlees. Een lagere speekselproductie kan dan ook een effect hebben op je orale gezondheid.

Tips tegen een droge mond

Merk je dat je mond droger wordt? Neem nu en dan een slokje water om je mond te bevochtigen. Af en toe op kauwgom kauwen stimuleert de speekselklieren om extra speeksel aan te maken. Beperk je consumptie van koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken tot een minimum.