Onregelmatige menstruatie

Onregelmatige of gemiste menstruatie?

Veranderingen in je menstruatie kunnen een van de eerste tekenen zijn van de perimenopauze. Je kunt menstruaties overslaan en ze kunnen onregelmatig zijn. Je kunt kortere menstruaties hebben, die twee dagen duren, of lange menstruaties, die twee weken blijven duren. De hoeveelheid bloed kan ook elke keer anders zijn. Je menstruatie kan lichter of net zwaarder zijn dan je gewoon bent. Het kan dat je zes maanden lang niet menstrueert (amenorroe) en dan opnieuw begint te menstrueren. Alles is mogelijk tijdens de perimenopauze.

Veranderingen in je menstruatie

Als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam kan je menstruatie veranderen tijdens de perimenopauze:
Een regelmatige menstruatiecyclus met zwaardere en langere bloedingen (menorragie)
Een regelmatige menstruatiecyclus met zwaardere bloedingen (hypermenorroe)
Een regelmatige menstruatiecyclus met lichtere bloedingen (hypomenorroe)
De duur van je menstruatiecyclus, het aantal dagen waarop je bloed verliest en de hoeveelheid bloed variëren (metrorragie)
Je menstruatie stopt minstens zes maanden (amenorroe)
Je menstruatiecyclus duurt langer dan 35 dagen, maar minder lang dan zes maanden (oligomenorroe)
Je menstruatiecyclus is korter dan 25 dagen (polymenorroe)

Menopauze

Tijdens de perimenopauze – de jaren voor je laatste menstruatie – kan er een periode zijn waarin je menstruatie onregelmatig en onvoorspelbaar is. Je kunt meer bloed verliezen of je bloedingen kunnen klonters bevatten van zeven tot tien cm. Sommige vrouwen zullen echter lange tijd regelmatige menstruaties blijven hebben. Na de laatste menstruatie (menopauze) begint de derde en laatste overgangsfase, de postmenopauze.

Doorbraakbloeding

De hormonen schommelen tijdens de perimenopauze. Het resultaat kan zijn dat je lichaam soms anders reageert dan je gewoon bent. Tussen je menstruaties kun je bijvoorbeeld een bruinachtige afscheiding zien of soms een lichte, felrode bloeding hebben. Dat staat bekend als een ‘doorbraakbloeding’. Je kunt ook doorbraakbloedingen krijgen in de periode net na de menopauze.

Tips

Bewaar maandverbanden of tampons op onwaarschijnlijke plekken. Niet alleen in je handtas of in de wc, maar ook in je wagen, op het werk, in de koffer waarmee je op reis gaat en in je jas. Als je plots opnieuw begint te menstrueren, heb je altijd een maandverband of een tampon in de buurt. Dat kan je enkele gênante momenten besparen.