Geheugen en concentratie

Geheugen en concentratie

Je kunt vergeetachtig worden tijdens de perimenopauze. Plots moet je lijstjes beginnen te maken of kun je geen namen onthouden en vergeet je telefoonnummers die je vroeger uit het hoofd kende. Je kunt niet op eenvoudige woorden komen en soms verwar je woorden wanneer je met iemand praat. Dingen die je leest, dringen niet altijd door. Een vrouw zei: “Ik vergat zelfs mijn eigen huisnummer.” Nu kan ze de humor ervan inzien, maar op het moment zelf “zou het leuk geweest zijn om te weten dat dat mogelijk was tijdens de perimenopauze.”

Vervelende ervaring

Het is vervelend, maar vergeetachtigheid is deel van de perimenopauze. De informatie is er nog steeds, maar je kunt er niet meer aan. Dat kan een onaangename ervaring zijn. Wanneer de perimenopauze voorbij is, keert je geheugen vaak gewoon terug. Op dit moment biedt dat weinig troost, maar het kan ervoor zorgen dat je je geen zorgen maakt.

Hormonen kunnen een invloed hebben op je geheugen

Je vergeet zaken door de wisselingen in je hormonen, vooral oestrogeen. Andere symptomen van de perimenopauze kunnen ook een invloed hebben op je geheugen. Je verstand vindt het moeilijker om goed te functioneren als je je gestresseerd voelt, een slecht humeur hebt of je angstig voelt.

Tips tegen vergeetachtigheid

Probeer je geheugen zoveel mogelijk te trainen door bijvoorbeeld kruiswoordraadsels op te lossen. Een goede nachtrust helpt ook, net zoals een gezonde voeding en levensstijl. Activiteiten zoals zwemmen, yoga en wandelen kunnen je ontspannen, wat goed is voor je geheugen.