Vaginaal ongemak

Droge vagina tijdens de perimenopauze?

Vaginale droogte is een gangbaar probleem tijdens en na de perimenopauze. Dat is het geval omdat het oestrogeenniveau daalt tijdens de perimenopauze. Oestrogeen houdt het vaginale slijmvlies stevig en gezond, maar tijdens de perimenopauze wordt de wand van de vagina dunner, droger en gevoeliger voor schade. De natuurlijke bescherming neemt af en de vagina raakt gemakkelijk geïrriteerd, bijvoorbeeld door seksuele activiteit. In tegenstelling tot de meeste symptomen van de perimenopauze neemt vaginale droogte gewoonweg toe met de leeftijd.

Libido

Als je vagina minder vocht produceert, waardoor ze minder soepel en droger wordt, kan seksueel contact voor jou een minder aangename ervaring zijn. Het resultaat kan zijn dat je verlangen naar seks afneemt. Op zich heeft dat niets te maken met je leeftijd. Vaginale droogte kan op elk moment vervelend zijn. Als de wanden van de vagina droog zijn, kunnen ze bijvoorbeeld tegen elkaar aanschuren. Dat kan een branderig gevoel teweegbrengen.
Als geslachtsgemeenschap je pijn bezorgt, is het belangrijk dat te bespreken met je partner, zodat jullie samen een oplossing kunnen vinden. Meestal volstaat glijmiddel om de pijn te verlichten.

Feit

De beste bescherming tegen een droge vagina is een actief seksleven. Regelmatig vrijen helpt je vagina om een goede circulatie te behouden en gezond te blijven.
Ook een goede dagelijkse intieme hygiëne is belangrijk om zorg te dragen voor je gevoelige intieme huid, bescherming te bieden en ongemakken te verhelpen. Gebruik altijd een mild product zonder zeep dat speciaal is ontwikkeld voor vrouwen in de perimenopauze en dat de intieme huid zowel hydrateert als reinigt. Wil je meer te weten komen over intieme verzorging tijdens de perimenopauze? Bezoek Lactacyd